3 böcker Frida Skybäck räddar när hennes bokhylla brinner. Och den där som gärna får stå kvar.

Hon har startat prisad litteraturpodd, skrivit feelgood och historiska romaner och 2018 blev Frida Skybäcks femte roman “Bokhandeln på Riverside Drive” hennes största succé hittills. Boken har sålts i över 120 000 exemplar och följdes i fjol upp med den hyllade boken “Bokcirkelns vid världens ände” och i augusti kommer “Bokskåpets hemlighet”. Men just nu står Frida Skybäcks bokhylla i brand och hon hinner bara välja tre böcker att rädda… Vilka tre väljer hon?

Q&A med Sara Molin

Sara Molin skriver sedan nyårsafton på Debutantbloggen där vi kommer få följa hennes första tid som utgiven författare. I skrivande stund ligger hennes debut ”Som en öppen bok” på Adlibris boktips jämsides med Boknyheter-bekanta Creepy Pasta och Monster i Terapi. Det ser lovande ut redan andra veckan in som utgiven författare. Bland releases, författarsamtal, signeringar och processen med nästa manus, har Boknyheter ställt några snabba frågor och svar:

Q&A med David Ärlemalm

Uppmärksamheten som David Ärlemalms första roman – “Lite död runt ögonen” – får är oundviklig. Boken syns på topplistor, lovorden haglar och när du sökt på #lästips på Instagram kommer hela din skärm fyllas av gula rutor. Hur kommer Ärlemalm överträffa sin debut, och vilket dröm har han om sitt författarskap som han inte vågar berätta för någon?

Q&A med Årets deckardebutant Malin Thunberg Schunke

Att vinna Svenska Deckarakademins pris för Årets deckardebut medför lika höga förväntningar på författarens framtida bedrifter, som norrmannen får på sig som vinner årets norska nykomling i längdskidåkning. Malin Thunberg Schunkes vann utmärkelsen 2019 med debutboken “Ett högre syfte” och i maj kommer uppföljaren. Hur kommer hon överträffa debuten och vilken outtalad dröm har hon om författarskapet?

3 böcker Cecilia Hagen räddar när hennes bokhylla brinner…

Även när Cecilia Hagen har fel, känns det som hon har rätt. Inte minst syns det tydligt då Fredrik Lindström darrar på manschetten när hon stundtals ger fel svar i På spåret – En tävling hon tidigare, givetvis, också vunnit. Hon har skrivit för Expressen i över fyrtio år, tilldelats Stora journalistpriset och dessutom gett ut mängder av hyllade böcker. Men nu står Cecilia Hagens bokhylla och brinner och hon hinner bara rädda tre böcker…

Q&A med Micael Dahlen

Micael Dahlen är en av få personer som man inte vill ska sluta prata när han väl börjat. Oavsett ämne han talar eller skriver om gör “Micael Dahlen-paketet” att man som läsare eller lyssnare inte kan undgå att bli både underhållen och smartare. Det är föga förvånande att han blivit framröstad till näringslivets populäraste föredragshållare, utsedd till nummer tio i världens i sitt forskningsfält och fått Mensapriset med motiveringen: “… Med professorns exakthet och konstnärens vilda glädje får han sina ord och gärningar att tränga in i både hjärta och hjärna.”

Q&A med Pascal Engman

Om det inte redan skett, så sker det snart – Alla killennials kommer vilja bli författare (läs: bli Pascal Engman) inom ett år eller två. Inte för att de nödvändigtvis har läst Pascal Engmans böcker – än. Utan snarare för att han är klok, sympatisk och ler hjärtligt trots att han har fog för hög svansföring. På bara tre år har Pascal Engman blivit en av Sveriges främsta kriminalförfattare, översatts till alla europeiska språk*, pryder magasinomslag varje vecka* och snart är han också ekonomiskt oberoende. (*Källa: mellan tummen…)

Det går inte att undgå Stephen King

Han har skrivit över 80 romaner, mängder av noveller och runt 100 tv-serier, filmer och uppföljare bygger på hans berättelser. Däribland “Nyckeln till frihet”, som bygger på novellen “Vårbedrift” från samlingen “Årstider”, som rankats som världens bästa film sedan IMDB grundades*. 2019 släppte Albert Bonnier Förlag två nya böcker, varav en är skriven tillsammans med sonen Owen King. På vilket sätt hänför Stephen King sina läsare och hur kan han hålla sådan hög produktivitet? Hans-Åke Lilja, föreläsare om Stephen King, berättar: (*Källa: känsla)

Q&A med Karin Smirnoff

Karin Smirnoff är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter ett par år längtade hon tillbaka till skrivandet och skulle mellan 2017-2019 skriva ett projekt för författarskolan i Lund. Men redan efter tre månader hade hon istället skrivit sin debut “Jag for ner till bror”. Boken toppade försäljningslistor, blev augustprisnominerad och rättigheterna såldes till flera länder. Aktningen för Karin Smirnoff ÄR enorm, så när hon säger “riktiga surkärringssvar” om sina egna svar nedan, kan man inte annat än försöka le och låtsas som man inte blir nervös.

Q&A med Mia Törnblom

Hon har sålt i över en miljon exemplar och är en av de första stjärnvärningnarna i nystartade Strawberrys första galácticos-era* På omslaget till hennes kommande bok “Sårbar och superstark” ler hon inte. Det är ovanligt och intressant. Samtidigt finns det få personer som sprudlar så mycket som Mia Törnblom, när man kikar på hennes instagram-konto. Antagligen är hennes genuina sprudlande beviset på att det hon skriver i sina böcker faktiskt fungerar. (*Ganska smal fotbollsreferens…)

”Jag har nog aldrig genomfört ett projekt under så här svåra omständigheter tidigare”

Det sprakar alltid om Elisabet Höglund. Hon vinner På spåret ena dagen. Andra dagen gör hon det igen. Hon skriver “Kram Elisabet” i sitt första mejlsvar. Och hon väljer att att ägna mer än ett år till att gräva i ett av Sveriges mest hemska fall, där två föräldrar i Bjärred 2018 tog livet av sina döttrar och sedan sig själva… Varför gjorde hon det? Hur var det att leva med fallet varje dag hela tiden?

Läsambassadören checkar ut

Johan Anderblad är tidigare barnprogramledare som numera är boktipsare i Nyhetsmorgon och författaren till barnböckerna om Bojan. Han har de senaste två åren också arbetat som Kulturrådets läsambassadör, bland annat under hashtaggen #läsambassadörencheckarin. Efter två år är det dags att lämna över stafettpinnen. Även om Johan Anderblads tid som läsambassadör är över, är hans arbete för att fler ska hitta till läsningen inte det.

Q&A med Olof Lundh

Det är få experter inom sitt område som kan briljera, utan att för den delen bli en besserwisser, lika skickligt som Olof Lundh. Han har precis blivit värvad av ”Petter Stordalen”-förlaget Strawberry och släpper i vår ny bok om fotbollslandslaget. Tills dess håller vi till godo med några snabba frågor och svar.