BN

Den 9 maj 2020 arrangeras, för sjunde gången, Sigtuna Litteraturfestival i ett samarbete mellan Destination Sigtuna, Stora Brännbo, Sigtunastiftelsen, Piratförlaget, Natur & Kultur. Festivalens kärnvärde är läsglädje och tanken är att skapa en mötesplats och läsfest med låga trösklar. Hur skapar och förvaltar man läsglädje? Vilka är trösklarna inom läsning och varför är det viktigt med låga trösklar för att öka läsglädjen? Elisabeth Söderby, på Destination Sigtuna, berättar:
Den 9 maj 2020 arrangeras, för sjunde gången, Sigtuna Litteraturfestival i ett samarbete mellan Destination Sigtuna, Stora Brännbo, Sigtunastiftelsen, Piratförlaget, Natur & Kultur. Festivalens kärnvärde är läsglädje och tanken är att skapa en mötesplats och läsfest med låga trösklar. Hur skapar och förvaltar man läsglädje? Vilka är trösklarna inom läsning och varför är det viktigt med låga trösklar för att öka läsglädjen? Elisabeth Söderby, på Destination Sigtuna, berättar:

Låga trösklar och konsten att skapa läsglädje – Sigtuna Litteraturfestival anordnas för sjunde gången.

Sedan premiären 2012 har 200 författare gästat festivalen och däribland Rickard Ford, Jan Guillou, Vanna Rosenberg, Mikael Niemi och Kerstin Ekman. Den sjunde festivalen kommer bland annat gästas av författare som Karin Smirnoff, Linda Skugge och Vigdis Hjorth.

Är ert mål att öka läsglädjen för personer som redan läser, eller försöker ni skapa läsglädje även för de som inte läser?

Vår dröm och strävan är att locka även sällanläsare, något vi vet är svårt. Vi vill att festivalen ska upplevas som inbjudande. Programmet ska vara inspirerande och samtalen kännas angelägna och allmänmänskliga. Fokus ligger på att skapa intressanta samtal med författarna snarare än att diskutera själva böckerna. Valet av lokaler är viktigt. Besökarna är inte instängda i en konferenslokal en hel dag, utan staden utgör en del av arenan. Genom att de vandrar runt får besökarna även andra upplevelser med sig. 

När och hur uppstår läsglädje på bästa sätt? 

Vi behöver hitta läsglädjen redan som små och både föräldrar och skola har en avgörande roll. Vårt bidrag utgörs av Skolprojektet och den del av programmet som kallas Lilla Litteraturfestivalen. I Lilla Litteraturfestivalen får barn tillsammans med vuxna lyssna på författare, pyssla och leka samt titta på barnboksillustrationer.

Ni säger att ni vill skapa en mötesplats och läsfest med låga trösklar – Vad innebär låga trösklar? Varför är det viktigt?

Vi vill minska motståndet som många kan känna kring att delta i ett litterärt evenemang. Litteraturfestival kan låta pretentiöst. Vi hoppas att de som är tveksamma kan lockas av att vi är en liten festival där du själv bestämmer vad som känns mest inspirerande och passar dig bäst denna dag. Programmet är genomtänkt och vi tror att omfattningen är lagom. Tanken är att besökarna ska känna sig inspirerade, inte utmattade, när de lämnar oss. Eftersmaken ska vara god. 

Intimiteten som uppstår i mindre lokaler tror vi även bidrar till lägre trösklar. Att slinka in på biografen, biblioteket eller församlingshemmet för att lyssna på ett samtal kan upplevas som mindre pretentiöst än att sitta i en stor samlingssal.  

Sigtuna Litteraturfestival 2018. Foto: Pontus Berg Ekman
Vilka är höga trösklarna inom litteratur, och vad innebär det för läsglädje och böcker?

Vår bild är att det fortfarande finns en uppfattning om att viss litteratur är finkultur och inte avsedd för vem som helst. Det vill vi motarbeta, till exempel genom att bidra till inspiration och en ökad förståelse för allt det goda läsandet ger oss. Läsning behöver inte vara svårt. Det finns böcker och berättelser som passar alla. Vi vill på olika sätt försöka visa det. Inte minst med humor. Att skapa mötesplatser där vi kan dela läsglädjen är något vi tror på. Att uppleva tillsammans med andra förstärker intrycken. 

“Litteraturen öppnar andra världar och hjälper oss att se omständigheter ur andra människors perspektiv”

Fritiden ska räcka till så mycket och det finns en risk att läsning inte prioriteras. Vi vill inspirera människor att plocka upp en bok eller en läsplatta och försvinna in i berättelsernas värld, om än bara för en liten stund. I lokaltrafiken t.ex. lägger nog många slentrianmässigt sin tid på sociala media snarare än att ägna sig åt att läsa. Litteraturen öppnar andra världar och hjälper oss att se omständigheter ur andra människors perspektiv. Sådan inlevelse- och reflektionsförmåga är oerhört viktig för vår samverkan med varandra.

Hur har ni resonerat när ni bjudit in författare?

Med hjälp av vår programgrupp med medarbetare från Piratförlaget, Natur och Kultur och Sigtunastiftelsen skapar vi ett bra och intressant program med hög kvalitet. Författarna har också valts för att få en stor variation, med debutanter till de mest erfarna, och från många olika genrer. Mycket arbete läggs ned på att hitta författare, som i olika konstellationer under ledning av engagerade samtalsledare, tillsammans ger åhöraren en upplevelse utöver det vanliga. Något som vi gjort oss kända för och är mycket stolta över.


Läs mer om festivalen här.

DELA