BN

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Johan och My Feldt driver tillsammans det omåttligt populära “Feldts Bröd & Konfekt” - ett surdegsbageri och konditori i Halmstad där de bakar på naturliga och ekologiska råvaror. Vid sidan av det bjuder hon in, över 60 000 följare på Instagram, till att följa hennes vardag full av sötsaker, blommor och illustrationer. Hon är nu aktuell med sin andra bok “Rullrån och tankebrus”. En bok om hur det är att vara människa men även full av recept för alla tillfällen som följer oss i livet. Hur föddes idén till boken, och hur tar med sina följare från digitalt till tryckt format?
Johan och My Feldt driver tillsammans det omåttligt populära “Feldts Bröd & Konfekt” - ett surdegsbageri och konditori i Halmstad där de bakar på naturliga och ekologiska råvaror. Vid sidan av det bjuder hon in, över 60 000 följare på Instagram, till att följa hennes vardag full av sötsaker, blommor och illustrationer. Hon är nu aktuell med sin andra bok “Rullrån och tankebrus”. En bok om hur det är att vara människa men även full av recept för alla tillfällen som följer oss i livet. Hur föddes idén till boken, och hur tar med sina följare från digitalt till tryckt format?

My Feldt har gjort en bakbok för livet och döden

My Feldt
Foto: Linda Lomelino

I slutet av maj ger Bonnier Fakta ut ytterligare en bakbok av den poetiske konditorn My Feldt – Rullrån och tankebrus: En bakbok för livet och döden. Det blir hennes andra bok efter den tidigare Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning och känslor genom naturen, från 2018, som handlade om känslor, hållbarhet och att leva i samklang med naturen.

Hur föddes iden till  Rullrån och tankebrus?

Jag var så sjukt ledsen i mitt lilla hjärta som vi alla människor är någon gång i livet, stod på nyårsafton och tänkte, hoppas en raket träffar mig i huvudet så är allt över. Men samtidigt så är jag ju jordens mest levnadsglada människa, jag vill ju LEVA! Hur kan tankar och känslor ibland skilja sig så mycket från verkligheten tänkte jag då? Vad är känslornas värld för konstig plats, vem bestämmer där? Det är som ett enda stort tivoli tänkte jag, där kroppen slängs runt som en liten vante, högt och lågt, i nitlotter och vinster, och på tivoli är luften alltid söt. Vilket ju stämmer överens ganska bra med hur livet är.

Vi är ju ständigt sugna på socker, i sorg, i glädje, när vi är kära, olyckliga eller bara har stress över en tenta eller för mycket att göra. Perfekt tänkte jag, där har vi nästa bok, känslornas tivoli, känslor och bakverk och färg i en enda röra som ändå blev ganska uppstyrd, över ett år, för om man tänker efter som följer ju årets alla skiftningar känslorna eller tvärtom. Vem är liksom pepp i november mörker?

Du har en stor(!) skara följare på Instagram, där du dagligen låter dem följa med i din vardag – På vilket sätt underhåller du dem genom tryckt form, vad gör du för att de skall följa med även där?

Jag tänker nog aldrig att jag skall underhålla dem liksom. Men jag känner och har alltid känt väldigt starkt att om man fått ett litet fönster ut i världen så skall man använda det till något vettig som på ett eller annat sätt kan hjälpa andra. Sen om det handlar om igenkänning med familjelivet, sprida lite glädje i form av goda bakverk eller bilder på blommor, ord, jag älskar ju ord, eller bara att vi gemensamt samlar in pengar till musikhjälpen eller utsatta flyktingar spelar ingen roll för mig, men jag har inte det där kontot bara för att ha det. Sen vill jag ju konstant uttrycka mig så det händer mycket där, men det är ju fritt val att följa. 

Hur blandar du din poetiska sida med din konditor sida, vad är det som gjort att de två sidorna har mötts? 

Samlingsordet ”kreativ själ” rymmer nog mycket. I mitt fall rymmer det att skriva, måla, baka, tapetsera eller vad som, odla, göra buketter av blommor eller laga mat. Allt ligger ganska nära varandra och att skapa är det jag älskar mest, sen spelar inte så stor roll vad det blir. 

Ert konditori och bageri använder endast ekologiska råvaror, har det alltid varit en självklarhet, och hur har synen på det förändrats över tid?

Nej det var absolut inget som jag brann för för 12 år sedan, innan bageri och barn, då brann jag bara för cool mat på coola restauranger men sen när man fick barn och i samma veva började jag jobba på Dessert & Choklad Stockholm som körde eko. Då förstod man vad man höll på med, med naturen. Sen har den medvetenheten ökat hela tiden. Man börjar med råvaror och sen tar det aldrig slut, plötsligt inser man att man har kasst förpackningsmaterial, sen arbetskläder och så fortsätter det.

”Vi vill tillbaka till naturen, vill återskapa banden mellan människa och natur. Vi lever i en tid som är flyktig och digital, och vi klarar av att hantera stress, brådska och överfyllda mejlkorgar. ”

Läs också: Äta vilda växter – Är det något för alla?

Marknaden har också gått framåt. Från början var det så svårt att hitta nedbrytningsbart material till glassförpackningar med mera. Vi är väldigt duktiga på att förklara på bageriet vad det är man betalar för. Det billiga priset får ju alltid någon annan betala för och det är naturen och/eller människor och djur som vistas där. 

Skiljer det sig på vad du äter när du är glad eller ledsen? 

Nä, egentligen inte, men äter också nog mest i lagom läget av känslor, när man hamnar på absolut botten så tappar man aptiten och likaså när man är TOKKÄR eller SÅ lycklig, då lever man på lyckan, men allt däremellan så trycker jag i mig allt mellan himmel och jord, i synnerhet godsaker, men sen är ju bageriet mitt vardagsrum med.

Rullrån och tankebrus: En bakbok för livet och döden är lika mycket en bok om hur det är att vara människa som det är en receptsamling. Boken innehåller över 60 recept på allt från tårtor, bullar och småkakor till kola, saft och praliner.

My-Feldt-Rullrån-och-tankebrus

DELA