BN

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Hon är översatt till mer än tjugo språk och valdes in i Svenska Akademien i mars 2019. Anne Swärd nominerades till Augustpriset för debuten “Polarsommar” 2003. Boken följdes av prisade romanerna “Kvicksand” och “Till sista andetaget”. 2017 släppte hon “Vera” som i mars följdes av den hyllade och uppmärksammade romanen “Jackie”. Men detta spelar mindre roll nu när Anne Swärds bokhylla står och brinner och hon hinner bara rädda tre böcker. Vilka väljer hon? Och vilken är den där som gärna får stå kvar?
Hon är översatt till mer än tjugo språk och valdes in i Svenska Akademien i mars 2019. Anne Swärd nominerades till Augustpriset för debuten “Polarsommar” 2003. Boken följdes av prisade romanerna “Kvicksand” och “Till sista andetaget”. 2017 släppte hon “Vera” som i mars följdes av den hyllade och uppmärksammade romanen “Jackie”. Men detta spelar mindre roll nu när Anne Swärds bokhylla står och brinner och hon hinner bara rädda tre böcker. Vilka väljer hon? Och vilken är den där som gärna får stå kvar?

3 böcker Anne Swärd räddar när hennes bokhylla brinner

Anne Swärd
Foto: Thron Ullberg
Din bokhylla står tyvärr i lågor, och du hinner bara välja tre böcker att rädda. Vilka tre böcker väljer du?

 – Kristina Lugn kunde ingen rädda, men allt hon har skrivit finns ju kvar. Jag räddar därför mitt sönderlästa ex av Hundstunden. 1989 när jag jobbade på en bokhandel snodde jag denna bok som en bonus. Hade usel lön och helt enkelt inte råd att köpa den, men tjuvläste i den under arbetstid och kände ett starkt habegär. Jag vet inte vad preskriptionstiden för bokstölder är, men hoppas vara förlåten. Jag visste knappt vem Kristina Lugn var på den tiden men det intressanta är att det jag gillade som tjugoåring gillar jag fortfarande, trettio år senare. 

Hundstunden


– Jag räddar också min originalutgåva av Harry Martinsons Utsikt från en grästuva, som jag fick av en gammal konstnärsänka som var vän till honom. Den är mig särskilt kär eftersom hon i sin tur fått den direkt av Harry.

Utsikt från en grästuva


– Jag har alltid haft en faiblesse för manliga författare som skriver inkännande om kvinnor. Per Odensten gör detta i Vänterskans flykt, en roman om kvinnan som misogynins offer i det sena 1800-talets England. Väl värd att rädda!Och vilken bok får gärna stå kvar?

– Alla mina egna. 

Anne Swärds senaste roman Jackie handlar om en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. Jackie är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.

Lyssna på boken här

Anne Swärd Jackie


”Två böcker som jag genast kommer att tänka på är min son Jack Hildéns två romaner”

Läs också: Tre böcker Bengt Ohlsson räddar när hans bokhylla brinner

DELA