BN

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Lisen Sundgren är en av Sveriges främsta experter på användningen av både vilda och odlade ätliga växter. I mars kom uppföljaren till den hyllade boken "Vildvuxet." Sundgrens nya bok "Äta vilda växter” innehåller 33 vilda, vanliga och ätliga örter, blommor och bär att hitta, tillaga och äta. Boken innehåller akvarellmålningar av Nadia Nörbom, och växterna är lätta att känna igen ute i naturen. Hur övertygar boken skeptiker, och hur skiljer den sig från andra böcker om flora och fauna? Martin Ransgart, förläggare på Bonnier Fakta, berättar:
Lisen Sundgren är en av Sveriges främsta experter på användningen av både vilda och odlade ätliga växter. I mars kom uppföljaren till den hyllade boken "Vildvuxet." Sundgrens nya bok "Äta vilda växter” innehåller 33 vilda, vanliga och ätliga örter, blommor och bär att hitta, tillaga och äta. Boken innehåller akvarellmålningar av Nadia Nörbom, och växterna är lätta att känna igen ute i naturen. Hur övertygar boken skeptiker, och hur skiljer den sig från andra böcker om flora och fauna? Martin Ransgart, förläggare på Bonnier Fakta, berättar:

Äta vilda växter – är det något för alla?

Bonnier Fakta gav, i mitten av mars, ut Lisen Sundgrens andra handbok Äta vilda växter, som är en uppföljare till Vildvuxet. Hon har tidigare gett ut Det vilda köket, och i hennes nya bok guidar hon vidare i vad vi enkelt kan gå ut i naturen för att plocka, tillaga och njuta av. 

Hur ser intresset ut för denna typ av bok?

Intresset för ämnet är påtagligt. Vi vill komma närmare naturen, vi vill äta det lokala, vi vill hitta och uppleva smaker.

Vilken är bokens primära målgrupp?

Natur- och matintresserade i första hand. Just den här boken vänder sig till de som är nyfikna men inte kan så mycket sedan tidigare. De som plockar blåbär på sommaren och kantareller på hösten men gärna vill plocka mer.

Hur övertygar boken människor som vanligtvis inte självplockar och äter växter? 

Vi har valt att ha med en lagom många arter, 33 stycken, så att det ska kännas enkelt. Det är överlag vanliga arter som är lätta att känna igen och som man kan göra enkla recept av.

Hur skiljer den sig från liknande böcker inom flora och fauna? 

Just det att vi riktar oss till en målgrupp som inte behöver ha förkunskaper, gör att boken sticker ut. Det är verkligen den första boken man behöver för att komma igång. Lär man sig att känna igen, plocka och använda de här 33 arterna kommer man få många fina stunder ute i naturen och i köket.

Hur ser ni på framtiden för denna typ av böcker? 

Den är här för att stanna och är en del av en större naturtrend. Vi vill tillbaka till naturen, vill återskapa banden mellan människa och natur. Vi lever i en tid som är flyktig och digital, och vi klarar av att hantera stress, brådska och överfyllda mejlkorgar. Men det kostar. Priset är att vi kanske tappar bort oss själva. Då kan man testa att gå ut i naturen. För att hitta sig själv. Och för att plocka lite vilda växter.


Missa inte Boknyheters intervju med Norstedts förlag boken Klimatsmart trädgård här

DELA