BN

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Att vinna Svenska Deckarakademins pris för Årets deckardebut medför lika höga förväntningar på författarens framtida bedrifter, som norrmannen får på sig som vinner årets norska nykomling i längdskidåkning. Malin Thunberg Schunkes vann utmärkelsen 2019 med debutboken “Ett högre syfte” och i maj kommer uppföljaren. Hur kommer hon överträffa debuten och vilken outtalad dröm har hon om författarskapet?
Att vinna Svenska Deckarakademins pris för Årets deckardebut medför lika höga förväntningar på författarens framtida bedrifter, som norrmannen får på sig som vinner årets norska nykomling i längdskidåkning. Malin Thunberg Schunkes vann utmärkelsen 2019 med debutboken “Ett högre syfte” och i maj kommer uppföljaren. Hur kommer hon överträffa debuten och vilken outtalad dröm har hon om författarskapet?

Q&A med Årets deckardebutant Malin Thunberg Schunke

Foto: Anna-Lena Ahlström

Malin Thunberg Schunkes debut Ett högre syfte är, tillsammans med nobelpristagaren Olga Tokarczuks Styr din plog över de dödas ben, månadens pocket på Akademibokhandeln under februari. Hennes kommande bok släpps i maj och tills dess håller vi tillgodo med några frågor och svar.

Finns det någon författare du är särskild blyg gentemot, med ditt eget författarskap?

Jag är nog blygsam i förhållande till de flesta andra författare eftersom jag fortfarande inte riktigt känner mig som en. Men om jag ska välja en favorit så blir det förstås Astrid Lindgren.

Finns det något i din debut som du osäker på att ta med?

Min debutroman handlar om vad som kan hända i en rättsstat när fördomar, rädslan för terror och personlig prestige får styra en brottsutredning. Om den fruktansvärda maktlöshet som drabbar en människa som anklagas för brott efter att ha varit på ”fel plats vid fel tidpunkt”. Som jurist ville jag däremot undvika att skapa ett generellt intryck av att alla rättsprocesser är orättvisa. Det blev en av utmaningarna när jag byggde upp historien.

Funderar du något över det kommersiella värdet i vad du skriver?

När jag konstruerar och skriver på min berättelse funderar jag inte alls på det. Då har jag helt andra saker i huvudet. När boken har kommit ut … då vill jag förstås att alla ska köpa och älska den! 

Hur kommer du överträffa debuten med din kommande bok?

Jag försöker att ännu en gång ”sticka in deckarkniven där det gör som allra ondast på läsaren” men på ett helt annat sätt och med en helt annorlunda berättelse. Jag tror dessutom att jag har lärt känna mina huvudkaraktärer mycket närmare och det kommer även läsarna att få göra.

Av alla förhoppningar och drömmar du har som författare – vilken vågar du inte berätta för någon?

Jag drömmer om att George Clooney ska spela den franske undersökningsdomaren Philippe Duvernoy i en filmatisering av Ett högre syfte. Jag håller just på att fundera ut ett ”tillfälligt” möte där jag kan sticka boken i handen på honom …DELA