BN

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory

Uppmärksamheten som David Ärlemalms första roman - “Lite död runt ögonen" - får är oundviklig. Boken syns på topplistor, lovorden haglar och när du sökt på #lästips på Instagram kommer hela din skärm fyllas av gula rutor. Hur kommer Ärlemalm överträffa sin debut, och vilket dröm har han om sitt författarskap som han inte vågar berätta för någon?
Uppmärksamheten som David Ärlemalms första roman - “Lite död runt ögonen" - får är oundviklig. Boken syns på topplistor, lovorden haglar och när du sökt på #lästips på Instagram kommer hela din skärm fyllas av gula rutor. Hur kommer Ärlemalm överträffa sin debut, och vilket dröm har han om sitt författarskap som han inte vågar berätta för någon?

Q&A med David Ärlemalm

Foto: Gabriel Liljevall

I mitten av januari gav bokförlaget Forum ut David Ärlemalms ”Lite död runt ögonen”. Boken är Ärlemalms första roman och beskrivs som en rå och ömsint skildring av Stockholm, och handlar om en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn.

Du går runt på ett författarmingel där ALLA författare är med – Vilken författare skulle du vara allra mest blyg att prata med?

Alla. Istället hittar du mig i hörnet, där jag med stort intresse lägger märke till vilka som pratar med varandra. Skulle gärna vara flugan på väggen under ett samtal mellan Tove Jansson, Kerstin Ekman och Cormac McCarthy, då jag ser både stilistiska och tematiska likheter i deras skrivande. 

Varför? 

Jag är inte vidare social i sådana situationer, utan föredrar mindre sällskap. 

Finns det något i ”Lite död runt ögonen” som du var särskilt osäker på att ta med? 

Nej. Berättelsen gav sig själv och allt från första utkastet är kvar. Däremot redigerade jag kraftigt med tanke på ton och inre logik. Boken var något råare innan vändorna med förlagets förläggare och redaktör. Vi tonade tillsammans ner en del våldsscener, vilket historien tjänade på. Det tillkom även några sidor på slutet. Innan slutade den som den börjar med scenen på perrongen. 

Funderade du något över det kommersiella värdet i manuset när du skrev det? 

När jag började skriva var det mest för att bevisa för mig själv att jag kunde få ihop en bok. Jag hade gjort några försök tidigare men som bäst kommit till sidan trettio. I det läget fanns det inga sådana tankar, utan fokus var på att få det gjort. Sätta sig ner och skriva några sidor varje dag. Jag valde att skriva om en värld jag känner, och om personer som intresserar mig, för att det inte skulle komma i vägen för skrivflowet.

Hur märks det i boken? 

De korta kapitlen och intensiteten kommer sig av att jag skrev under vår sons lunchvila när jag var föräldraledig. Jag visste att jag hade 60-90 minuter och skrev ständigt under stress. Men det var först efteråt som jag förstod hur mycket det färgat boken. 

Hur kommer du överträffa “Lite död runt ögonen”?

Jag tänker inte så. Lite död runt ögonen är den första av fem böcker som utspelar sig i samma universum. Varje historia är sin egen likväl som en del av en större väv. Min förhoppning är att de tillsammans ska bilda en helhet, inte ställas emot varandra.  

Av alla förhoppningar och drömmar du har som författare – vilken vågar du inte berätta för någon?

Tror inte jag har några hemliga drömmar att dölja. Hoppas få släppa alla de här fem böckerna, och har likt många andra som skriver en förhoppning om att kunna leva på det, i alla fall under några år. Men det är få förunnat och mest är jag bara glad över att kunna skriva, bli utgiven och läst. 

Vilken skådespelare skulle gjort rollen som Arto bäst, i filmatiseringen av “Lite död runt ögonen”?

En fyrtioårig Mark Lanegan. Men han är ingen skådespelare, och har även blivit något till åren. Rapparen Näääk skulle kunna ro hem det. 

En del filmfolk har redan knackat på dörren, men om den dagen kommer lär det, tur nog, inte vara jag som gör valet. Däremot vill jag inte släppa min bokbebis i händerna på någon jag inte litar på. Det måste vara någon som har en tydlig tanke och som känner världen, oavsett om det är ifrån Stockholm eller andra städer. DELA